

## OEDA Building in Oregon OCED Course Agenda

April 18 & 19, 2024 | Online via Zoom

## Thursday, April 18

TIME	AGENDA ITEM	TOPICS	INSTRUCTORS
8:30 am (30 mins)	Welcome, Intros & Course Overview	<ul><li>Introductions</li><li>Expectations</li></ul>	Course Moderator: Tory Banford, <i>Project Manager</i> , City of Salem
9:00 am (45 mins)	Setting Context	<ul> <li>History of Oregon Land Use</li> <li>Oregon Statewide Planning Goals</li> <li>Why this matters – small group discussion</li> </ul>	Patrick Wingard, South Willamette Valley Regional Representative, Oregon Dept. of Land Conservation and Development  Leigh McIlvaine, Economic Development Specialist, Oregon Dept. of Land Conservation and Development
9:45 am (60 mins)	Planning Tools & Examples / Storytelling	<ul> <li>Urban Growth Boundaries +         Expansions</li> <li>Components: employment lands,         housing, etc.</li> <li>Zoning (what it does, why         important, types)</li> <li>Comprehensive Plans + Updating</li> <li>Storytelling examples,         implementation/use</li> </ul>	Renata Wakeley, ARPA Program Coordinator, City of Woodburn
10:45 am (15 mins)	BREAK		
11:00 am (45 mins)	Land Use Permitting Process	<ul> <li>Overview of basic land use process</li> <li>How Ec Dev is involved in planning</li> </ul>	Jamie Donaldson, Planner, City of Salem Tory Banford, Project Manager, City of Salem
11:45 am (30 mins)	Conclusion	<ul><li>Final Questions from the class</li><li>Key Takeaways</li><li>What to expect Friday</li></ul>	Course Moderator: Tory B, Project Manager, City of Salem
12:15 pm	ADJOURN DAY 1		Course Moderator: Tory B, Project Manager, City of Salem

OCED: Building in Oregon Page 1

## Friday, April 19th

TIME	AGENDA ITEM	TOPICS	INSTRUCTORS
8:30 am (30 mins)	Welcome, Intros & Recap, Course Overview	<ul> <li>Introductions of anyone outstanding from Thursday</li> <li>Recap of Thursday's lessons and key takeaways</li> <li>Homework review</li> <li>What we will learn/cover today</li> </ul>	Course Moderator: Marta Tarantsey, Regional Development Officer, Business Oregon
9:00 am (45 mins)	Development Process	<ul> <li>Steps: state, county, local</li> <li>Who's involved in each step</li> <li>Where utilities are involved Information needed from client/developer at each step</li> </ul>	
9:45 am (30 mins)	Key Customer Service Elements	<ul> <li>Predevelopment Meetings: why important, who's involved</li> <li>Communications through process: who, how, timeliness</li> <li>Timely process: why speed important ("time is money"), minimizing delay</li> <li>Permitting incentives: minimize cost and shorten timeline</li> </ul>	<b>Ted Zuk</b> , <i>Development Services Director</i> , Jackson County
10:15 am (30 mins)	Brownfields	Brownfields & Building Implications	Marta Tarantsey, Regional Development Officer, Business Oregon
10:45 am (15 min)	BREAK		
11:00 am (45 mins)	Additional Considerations & Resources	<ul> <li>Wetlands</li> <li>Endangered Species</li> <li>Tribal Consultations</li> <li>EPA Funds for Brownfields, Other</li> </ul>	Mary Camarata, Regional Solutions Coordinator, Oregon DEQ
11:45 am (30 mins)	Synthesis	Debrief, synthesize learning and inspire action	Course Moderator: Marta Tarantsey, Regional Development Officer, Business Oregon
12:15 pm	ADJOURN DAY 2		Course Moderator: Marta Tarantsey, Regional Development Officer, Business Oregon

OCED: Building in Oregon Page 2